Jakie wartości odżywcze ma twaróg? Ile kcal ma ser biały?
Twaróg to popularny składnik w kuchni. Wytwarzany jest z mleka krowiego, rzadziej z owczego czy koziego. Cechuje się delikatnym smakiem i wysoką zawartością białka, co czyni go niezbędnym elementem diety odchudzającej. Można wykorzystać go do wielu posiłków na słodko i słono. Dodatkowo jest niezbędnym składnikiem najpopularniejszego w naszym kraju ciasta, czyli sernika. Co jeszcze warto wiedzieć o naturalnym białym serze?
Wartości odżywcze twarogu
Twaróg od lat gości w polskiej kuchni. Już nasze babcie chętnie wykorzystywały go do domowych klusek leniwych czy pierogów ruskich. Obecnie jest jednym z najczęściej spożywanych wyrobów nabiałowych, głównie przez jego neutralny smak i niską kaloryczność.
W zależności od zawartości tłuszczu w twarogu różnić się będzie jego wartość odżywcza. Najbardziej kaloryczny będzie twaróg pełnotłusty, zaś najlepszy dla naszej sylwetki chudy. W 100 gramach sera białego jest od 80 do nawet 250 kalorii. Nie posiada on praktycznie węglowodanów, za to cechuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka. Nie uświadczymy w nim także w ogóle błonnika.
Składniki odżywcze w twarogu
To, co wyróżnia twaróg na tle innych wyrobów mlecznych, to niska zawartość wapnia. Nie oznacza to jednak, że nie warto wdrożyć go do swojej diety. Oczywiście pod warunkiem, że nie występuje u nas nietolerancja na laktozę.
Przeciętnie w 100 gramach twarogu znajdziemy następujące składniki odżywcze:
- 120 mg potasu,
- 320 mg sodu,
- 100 mg wapnia,
- 0,2 g witaminy B2,
- 9 mg magnezu,
- 140 mg fosforu.
Warto zaznaczyć, że 100 gramów twarogu zaspokaja prawie w 40% dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 oraz witaminę B2. W mniejszych ilościach twaróg posiada także witaminę A, D, E oraz inne witaminy z grupy B.
Ile tłuszczu ma twaróg?
Na rynku znajdziemy kilka rodzajów naturalnego sera białego. Różnica polega przede wszystkim na zawartości tłuszczu w produkcie. Każdy twaróg będzie posiadać inny smak i konsystencję. Najbardziej kremowy będzie twaróg tłusty oraz śmietankowy i wiejski. Z kolei sery o niskiej ilości tłuszczu, określane jako chude, są bardziej suche i niekiedy kwaskowate. Przeciętne twarogi dostępne w sklepach posiadają między 1% tłuszczu a 8%.
Warto jednak do swojego koszyka podczas zakupów wrzucić twaróg wiejski. Posiada on bogaty, wyraźny smak przypominający nabiał, który gościł niegdyś na stołach naszych przodków. Stanowi doskonałą bazę do domowego twarożku z warzywami.
Zastosowanie twarogu w kuchni
Chociaż twaróg nie ma wyraźnego smaku, to jest bardzo wdzięcznym składnikiem dającym wiele możliwości w kuchni. Można spożywać go samodzielnie na kanapce, gdzie jest dobrym źródłem białka. Oprócz tego może być dodatkiem do wielu smacznych potraw na słodko z owocami, ale także wytrawnych. Często stosowany jest przez osoby na dietach, szczególnie budujących masę mięśniową. Jego dodatek sprawia, że posiłek cechuje się znacznie wyższą zawartością białka, które jest niezbędnym budulcem mięśni.
Dania na słodko z serem białym
Twaróg najczęściej stosowany jest w posiłkach słodkich. W towarzystwie owoców czy bakalii tworzy doskonały duet, który jest prawdziwą bombą witaminową. Z białego sera można przyrządzić szybkie śniadaniowe placuszki, na przykład z dodatkiem bananów. Takie śniadanie z całą pewnością przypadnie do gustu nawet niejadkom.
Oprócz tego sprawdzi się jako składnik makaronu z serem, cukrem i cynamonem, jako nadzienie do pierogów oraz naleśników. Jest także składnikiem jednoporcjowego dietetycznego serniczka, który od lat cieszy się ogromną popularnością w sieci.
Jaki ser biały do sernika?
Ser biały to podstawowy i fundamentalny składnik sernika. W każdym przepisie na sernik znajdziemy naturalny biały ser tłusty lub półtłusty. Najlepszym wyborem jest samodzielne zmielenie sera. Zyska on gładką i puszystą konsystencję. Na rynku są także dostępne gotowe serki twarogowe do ciast, jednak znacznie lepiej sprawdzą się te mielone ręcznie. Serki w wiaderku mogą jednak przydać się w szybkich deserach oraz serniku na zimno niewymagającym pieczenia. Oczywiście w sieci znajdziemy także przepisy na odchudzone ciasto z wykorzystaniem sera chudego, jednak jego smak nie zawsze może być zadowalający dla miłośników tradycyjnego sernika.
Dietetyczne posiłki na słono z twarogiem
Ser biały z powodzeniem może być wykorzystywany w diecie osób, które preferują wytrawne posiłki. Naturalny ser może zastąpić inne produkty mleczne w sałatkach. Jednak wymaga dobrego doprawienia, by zyskał wyraźniejszy smak. Jest niezastąpiony jako farsz do pierogów ruskich z ziemniakami i cebulą. Można go także użyć do makaronów, past kanapkowych i jako farsz do wytrawnych naleśników, czy zdrowych warzywnych placuszków.
Ser biały a dieta
Ser bogaty w witaminy bardzo chętnie wdrażany jest do zdrowej i odżywczej diety. Stanowi fantastyczne źródło białka, które jest podstawowym makroelementem w diecie redukcyjnej, bo syci na długie godziny. Produkty z mleka są także chętnie spożywane przez osoby na diecie wegetariańskiej. Często jedzony jest przez osoby na diecie o niskiej wartości odżywczej, które w początkowej fazie mają problemy z podjadaniem.
Na nabiał powinny jednak uważać osoby, które borykają się z problemem nietolerancji laktozy i cierpią na problemy jelitowe. Zbyt duża ilość białka w diecie może powodować biegunki i gazy.
Biały ser w diecie odchudzającej
Serek biały ponadto jest tanim składnikiem o świetnym rozkładzie makroelementów i niskiej zawartości tłuszczu. Oprócz tego dostępny jest w każdym sklepie spożywczym, gdzie mamy do wyboru sery o różnej zawartości tłuszczu. Nie będzie zaskoczeniem fakt, że sprzymierzeńcem diety odchudzającej jest chuda odmiana sera. Warto jednak podkreślić, że każdy serek spożywany w odpowiedniej ilości będzie pozytywnie wpływać na utratę kilogramów.
Z jakiego mleka powstaje twaróg?
Ser powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego, chociaż na rynku dostępne są także sery owcze czy kozie. Dodaje się do niego szczepy bakterii i podpuszczkę. Po upływie czasu mleko ulega przekształceniu w skrzep oraz serwatkę. Następnie masę należy odcisnąć i uformować gotowy ser. Powstałą masę kroi się i pakuje w szczelne opakowania, w których trafiają na półki sklepowe.
Jak wybrać dobry ser biały?
Najlepszym smakiem cechuje się zdecydowanie ser o wyższej zawartości tłuszczu. Ser wiejski oraz śmietankowy, które nadadzą się także do sernika, można spożywać bez żadnych dodatkowych składników czy przypraw. Osoby na diecie mogą wybierać spośród wielu serów chudych, które posiadają w swojej ofercie praktycznie wszystkie mleczarnie. Ich smak może delikatnie się między sobą różnić, więc warto spróbować kilka i wybrać swój ulubiony.
Najwyższą zawartością witamin i minerałów cechują się produkty ekologiczne. Zazwyczaj mają krótsze daty przydatności, jednak lepszy smak.
1 comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.
Calendar
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Pyszny i zdrowy! Doceniam za cenne źródło białka!